Merhaba!

Merak, keşif ve çocuklar. Prof. Dr. Georgi LOZANOV’un Suggestopedia sistemi ile İngilizce eğitimi verdiğim 5 yaş çocukları kursa başladıkları ile bitirdikleri gün arasında bambaşka bir dünyaya MERHABA dediler. Aslında bildikleri ve bildiğimiz bir dünya; neşe, özgürlük, yaratıcılık, dönüşüm, sanat, yaşadıkları çevre veya etkileşimde oldukları kişiler tarafından konulan öğrenme kilitlerinin açıldığı, sihrin gerçek olduğu bir alan. Bu alanda kendilerini yeniden ve kolaylıkla yarattılar. Artık kendi içlerindeki BİLGE’ye daha kolay ulaşabiliyorlar çünkü BEN HERŞEYİ YAPABİLİRİM’i deneyimlediler. Her gün yaşamlarına bir yeniliği daha alıp, hak ettikleri güzellikleri yaşamak için kendilerine İZİN veriyorlar. Gökteki yıldızların aslında yerdeki kendileri olduğunu FARK ettiler çünkü tüm çocuklar YERDEKİ YILDIZLAR. Sadece fark ettiler ve gökteki yıldızlara köprü kurdular. Açık olan yollarında PARILDAYAN SEVGİLİ KÜÇÜK YILDIZLAR.

Birlikte çalıştığım yerdeki yıldızların öğretmeni Sayın Ayten Fırıncı’nın Suggestopedia eğitimi ve süreçte yıldızları ile ilgili düşünceleri;

    • Çalıştığım kurumun idarecisi sayesinde Suggestopedia ile tanıştım. Bu programın 5 yaş çocuklarına ilk defa uygulanacağını duyduğumda gerçekten çok heyecanlandım. Yeni bir projenin filizlendiği bu ortamın içinde olmak benim için gurur vericiydi. Bu eğitimin verileceği fiziksel ortamın hazırlanma süreci de oldukça keyifliydi.

 

    • Gereken hazırlıklar tamamlandıktan sonra artık başlama zamanıydı. Birbirinden farklı ve güzel uyarıcıların bir arada bulunduğu bu odada çocuklarımla her an yeni bir deneyim yaşadık. Onlarla birlikte geliştim ve değiştim.

 

    • İlk günlerde tedirginlik yaşayan bazı çocuklar ilerleyen günlerde kendilerini rahatlıkla ifade etmeye başladılar. Konuşma bozukluğu olan bir çocuğum için yabancı dil adeta yıllardır konuştuğu bir lisan haline büründü. Odaklanma problemi yaşayan çocuklarım boyama çalışmaları sırasında inanılmaz bir keyifle çalışmalarını tamamladılar. Çocuklardaki bu olumlu değişimler aileleri tarafından da fark edildi. Bu eğitimin başlamasından haberdar edilmeyen aileler çocuklarındaki gelişmeleri benimle paylaştılar. Bu değişimlerden etkilenen bazı aileler kendi hayatlarındaki olumsuzlukları bile giderme çabası içine girdiler. Kısacası Suggestopedia çok fazla hayata dokundu.

 

    • Eğitim bitip okuldaki normal işleyişimize döndüğümüz ilk hafta çocuklar için yeni bir şeyleri eskileriyle değiştirme, bunları hayatlarına yerleştirme süreciydi. İlk haftadan sonra her bir çocukta ayrı ayrı bir dinginlik hali ortaya çıktı. Artık çocuklarım gün içinde benden hiç yardım istemeden tüm işlerini yürütebiliyorlar. Yetişkin denetimi olmadan bir işi bitirebiliyorlar. Algıları son derece açık ve kendilerini net olarak ifade ediyorlar. Disiplin içinde özgürce yaşadıkları bu deneyimi hayatlarına geçirmeyi kolaylıkla başardılar. Sınıf içinde benim rolüm rehberlikten öteye gitmez oldu.

 

    • Konuşurken göz teması kurmaktan kaçınan, kendiliğinden iletişimi başlatmayı tercih etmeyen bir çocuğum artık göz teması kuruyor. Her sabah boynuma sarılıp Günaydın Öğretmenim diyor. Sık sık ikili iletişime geçiyor. Meğer anlatacak ne kadar çok şey biriktirmiş içinde yavrucağım.

 

    • Ben her şeyi yapabilirim düşüncesinden hareketle kendilerini tanıdıkları ve benim onların iç dünyalarına girebilmemi sağlayan bu sürecin başlangıcında bu denli bir değişime ulaşabileceğimizi açıkçası tahmin etmiyordum. Sistem yabancı dil farkındalığı yaratmakla kalmayıp her bir çocuğun korkularını, kaygılarını gün yüzüne çıkarmalarını ve bunları tamir etmelerini sağladı;tabi bana da tüm bunları fark etme olanağı. Bir şeyleri öğretme kaygısı gütmeden de öğrenilebileceğini aslında gerçek, yerleşik bir öğrenmenin ancak bu şekilde olabileceğini yaşayarak gördüm.